Changsha, China, rond een uur of negen in de ochtend

Geen vogels! Ik ben hier al twee dagen en nu merk ik het pas. Er schijnt een schitterend zonnetje. Een kleine bries, uitzicht over de Xiang rivier, en de bomen zijn in blad. Voorjaarsstemming zou je denken, maar niet helemaal. Je mist ze. Noch in het groen, noch aan de open hemel is er – hoe lang je ook kijkt – ook maar één vogel te bekennen. Geen piep, geen tweet, geen gekras of gekwetter. Niks. Zou het te maken hebben met die smogmist die hier voortdurend als een soort vaal glasgordijn over de hemel van de stad hangt? (Na een half uur in de stad is je neus zwart, je mond stoffig en je ogen prikken). Of zou het er mee te maken hebben dat Chinezen hun liefde voor dieren vooral beleven via de mond (je ziet ook nauwelijks mensen met een hond lopen)? Dat dus al die vogels zijn F201301280906372727215changsa831opgegeten. Of zou het zijn omdat de vogels zich hier niet langer fijn voelen, omdat ze niet vrij met elkaar kunnen praten en daarom dan maar verhuisd zijn. Op zoek naar een betere toegang tot het wereldwijde vogelweb? (Na twee dagen kan ik er over meepraten – oom Staat kijkt mee op het internet, en houdt pesterig webpagina’s bij je weg. Ook die waarop je probeert te mailen met je familie of collega’s).

 

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.