Slippen

Er zijn twee soorten mensen. Die er van houden en die er niet van houden. En volgens mij houdt de meerderheid er niet van. Die willen dat er vroeg en veel wordt gestrooid, dat de sneeuwploegen altijd klaar staan, dat er al eind augustus winterbanden onder hun auto worden gemonteerd. Slippen. Op de dichtgesneeuwde achterafweg waar wij vroeger woonden gaf mijn vader ineens een peut gas en dan slippentled slingerde en schoof de auto. Mijn moeder gilde en klampte zich vast aan zijn arm en het handvat boven het portierraam. Wel drie tot vier keer maakten we een gecontroleerde glijer voor we aan het einde van de straat waren. Lachen, spannend, we gierden het uit van de pret op de achterbank. Mijn moeder – van de slip-averse soort – bezwoer mijn vader er mee op te houden. Dat deed ie dan uiteindelijk ook al verraadden de pretoogjes in de achteruitkijkspiegel dat er elk moment een nieuwe zwengel aan zou kunnen komen. Geinig en ook goed hoor. Door af en toe een keer expres over de sneeuw te glijden weet je beter wat een auto in dat soort omstandigheden doet. En meer in het algemeen, het is heel goed om af en toe eens een keer gecontroleerd de controle kwijt te zijn.aa-sneeuw-slipd

Dit zou je eigenlijk moeten doen:

‘Auto’s met voorwielaandrijving willen in de bocht, helemaal als er sneeuw ligt, liever rechtdoor gaan. Zeker als het wegdek aan de buitenkant van de bocht enigszins wegzakt. Je bent dan al snel de controle over het stuur kwijt. Op zo’n moment kun je het beste je gas volledig loslaten en remmen (op de ABS dus niet loslaten!). Draai niet teveel aan het stuur, want dat heeft weinig nut: rustig vasthouden en langzaam insturen naar de kant waar je heen wilt. Bij auto’met achterwielaandrijving is het een kwestie van de koppeling intrappen, tegensturen en remmen.’

Tja, daar schieten sliphaters niet echt veel mee op waarschijnlijk.

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.