Liften in Jakarta? Welnee, 3-in-1 jockeys

Dat bericht van me vanmorgen, over vrouwen met kind voorgebonden die hier in Jakarta in lange rijen staan te liften. En dat ze nog meegenomen worden ook. Dat is helemaal geen mysterie en nog minder teken van wellevendheid van Indonesische chauffeurs: het is gewoon handel. De provinciale overheid heeft een regel gemaakt die het verbiedt met minder dan drie personen in een auto te zitten gedurende de spits (7.00-10.00 en 16.00-20.00). Helemaal niet zo stom gezien de enorme files hier (ook geen wonder nieuwe auto’s, versleten openbaar vervoer, subsidie op brandstof – dus wat wil je). Een boete van jockeydmeer dan een  miljoen Indonesische rupiah (ongeveer honderd euro) bij overtreding. Dus nemen eenzame automobilisten graag een lifter mee om die boete te ontlopen. Maar het wordt nog gekker: je moet de lifter 20.000 tot 30.00 rupiah betalen om ze over te halen mee te rijden – het is immers een dienst die ze aanbieden. 3-in-1 jockeys, zo heten ze. Als haviken lopen ze rond de stilstaande auto’s en kijken achterin: is het te leeg dan steken ze bezwerend hun wijsvinger op. Er zit er maar één in. Ze vertellen me hier dat de klad een beetje in hun handel zit omdat de politie niet meer op de drie-in-een-regel controleert. Eigenlijk wel jammer want op zich is het een mooi systeem, zeker in een van de meest vervuilde binnensteden van de wereld.jockeysled

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.