Brabants boekenbal

Ze waren allemaal wel leuk, die Nachten van het Boek in Tilburg, maar de aardigste vond ik die van 1985. Tijdens die editie zat ik zelf nog maar net trouwens in de club die dat allemaal organiseerde, de J.H. Leopold stichting. Vernoemd naar de vergeten dichtende schoolmeester die ooit in den Bosch geboren was, maar verder zijn hele leven buiten Brabant sleet. Beter dan niks in ieder geval en dat gold ook voor die stichting. In Tilburg bestond niet zoiets als een club of een kroeg waar schrijvers en dichters bij elkaar kwamen, om de dood simpele reden dat er geen waren (2x). Bij afwezigheid van het echte werk was die Leopold Stichting iets dat een literaire kring nog het dichtst benaderde: een soort uit de hand gelopen literaire fanclub. Maar toch eentje met een beetje prestige. En wie weet zou dat kunnen helpen, moet ik gedacht hebben. Of toch iets in die geest.

Ik wilde er al langere tijd in, maar dat lukte maar steeds niet. Ze kozen elkaar daar in  die club. Je moest iemand uit het bestuur kennen. En toen kwam Tineke Aarts langs, een letterenstudente die ik kende. Lang zwart haar, mager, slim, beetje geneigd tot … tsja hoe zeg ik dat nou een beetje aardig? …tot konkelen. Nee, dat is misschien toch wat te negatief. Neiging tot, of toch wat plezier in steels gedoe. Dat zegt het denk ik beter. Laten we het daar maar op houden. Nou ja, zij zat er in, en ze wilde me wel introduceren in het Leopoldbestuur, Tineke, maar deed er wekenlang een beetje geheimzinnig over. Waarom? Om me het belang van die club in te scherpen? Omdat ze er zelf nog maar net in zat? Omdat ze er iets voor terug wilde? Wie zal het zeggen?

boekenIn december 1984 was het eindelijk zover. Ik mocht – dat had Tineke geregeld – een keer op proef mee komen naar een van de vergaderingen van de Stichting. Dan zouden ze daarna wel zien. Ze waren toen bij Leopold al weken, misschien al wel maanden, aan het vergaderen ter voorbereiding op de aanstaande Nacht van het Boek. De zenit van het literaire jaar in Tilburg, gehouden aan het einde van de Boekenweek. Toentertijd werd nog in de zaal boven café Tooten (later Marijnen) vergaderd. Gespannen ging ik naar die eerste vergadering. Het voelde toch als een examen, een soort overhoring. Was ik eigenlijk wel aan de maat? En wat was die maat eigenlijk? (….)

(Voor de rest van het verhaal – lees de Pdf – klik hier)

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Boeken, Persoonlijk and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.