Kapot

gebroken%20glasWaarom doen mensen gekke dingen in groepen? Geen idee eigenlijk, maar we doen het. Het beest in ons wordt vooral wakker in de kudde. In een onschuldige vorm tijdens carnaval of in het Heineken huis bij de Olympische spelen, wat grauwer op of rondom tribunes bij voetbalwedstrijden, of na de eerste charge in een demonstratie. In een mensenmassa wil je niet achterblijven, word je opgezweept. Zonder schaamte meestal. Want een club legitimeert je daden. Echt hoor.

Met zijn vijven reden we van de middelbare school naar huis, het godganse jaar 1976 lang. Elke dag zo’n vijftien kilometer heen en vijftien kilometer terug tussen Zundert en Etten-Leur. We verveelden ons te pletter tijdens die fietsritten. Na een week of wat ben je wel uitgeluld en uitgekeken op elkaar. Vooral midden in de week was het erg. We reden via de Zundertseweg, het Schuitvaartjaagpad, naar het landgoed de Pannenhoef en zo verder. Die dinsdag stapt Jan van N. (‘Jantje’), vanwege zijn kleine gestalte) ineens af bij een open veldje en zet zijn fiets met een zwaai tegen een boom. We zijn ventjes van net vijftien, en het gesprek gaat over brommers. Altijd. Brommers en meiden, in die volgorde. Daartussen bestond een oorzakelijk verband, zoveel was zeker. Vrouwen vielen voor brommers.

 

(weten hoe het afloopt? Lees meer – Pdf)

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.