De dingen zweren samen

imagesCA22P49DZo’n dag…Je voelt het al bij het opstaan. Geen blije of verwonderde groet – als die van Marc aan de dingen* – maar de dingen zelf beginnen zich te roeren. Scheermesjes die door je huid happen. Dan een klodder tandpasta op je blauwe broek. Terwijl je staat te hannesen om de vlek weg te vegen, raak je met je arm de snoer aan de elektrische borstelhouder, die, onder meeneming van het glaasje multivitaminen, op de badkamervloer in duizend stukjes valt. En dan moet het nog 7.00 AM worden. Je weet dat het niet meer goed komt. 22 Januari of niet. Dat je ook nog met je open hemd achter de trapleuning blijft hangen, zat er dik in. Een winkelhaak, wat zeg ik, het hem in tweeën. De warmgemaakte ochtendrituelen-melk van de jongens gutst over de vloer, terwijl het kokende water van het nieuwe koffiezetapparaat niet in die fijne thermoskan loopt, maar er naast over het kwetsbare fineer van het antieke meubeltje (je moet de deksel heel goed sluiten! – lees je later in de folder die nog in de doos zat. Tuurlijk….).

En al weet ik donders goed dat het niet kan. Dat zielloze voorwerpen niet met elkaar kunnen samenspannen, niet met elkaar af kunnen spreken je die dag te grazen te nemen, toch doen ze dat, toch gebeurt het op zo’n haak-dag. Batterij van de Iphone net uitgerekend vandaag leeg omdat de oplader kaduuk blijkt. Koffie op mijn andere hemd (voor de tweede keer een ander hemd imagesCANH5AG7aantrekken). Bijna uitglijden op de stoep. Trein, ja de trein, natuurlijk te laat. Ik ben niet bijgelovig, animistisch, fatalistisch of wat-dan-ook-istisch, maar het kan gewoon geen toeval zijn. Totaaloorlog met de materiële wereld. Dat is het, niet minder. Hoe kan dat toch? Omdat er zoveel meer is tussen hemel en aarde dan onze geest kan bevatten? Ja dat zal het zijn. Al helpt het niks: ik raak ook nog met mijn (nieuwe) jas tussen de spaken. Paul!! Paul help dedju!!!

* Paul van Ostaijen (1896-1928)

Marc groet ‘s morgens de dingen

Dag ventje met de fiets op de vaas met de bloem

…………………………………………………. ploem ploem

dag stoel naast de tafel

dag brood op de tafel

dag visserke-vis met de pijp

……………..en

dag visserke-vis met de pet

………..pet en pijp

…….van het visserke-vis

………..goeiendag

Daa-ag vis

dag lieve vis

dag klein visselijn mijn

About wimvoermans

Meer nog te vinden op http://www.wimvoermans.nl/ en op facebook http://www.facebook.com/wim.voermans.58
This entry was posted in Algemeen, Persoonlijk and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.